torsdag 20 mars 2014

Kocklärlingens trerätters meny: Topfenknödel i krokantströssel


Här finns ett annat recept på den här efterrätten.


Den här varianten är litet godare. Det står att man gärna kan servera aprikossylt till, men vi hade bara enkel katrinplommonkräm till.

Låt 350 g kvarg, kesella eller liknande droppa av i en handduk och pressa litet, så att fukten går ut. Vispa 45 g socker och 1 ägg och 1 äggula (i det dubbla originalreceptet var det 3 ägg) så det blir en krämig ljus smet. Tillsätt 45 g mjukt smör, litet i taget och fortsätt att vispa. Blanda sedan i fröna från 1/2 vaniljstång och det avrivna skalet från en apelsin, 1 krm salt, 110 g vitt bröd utan kanter som finfördelats (gärna i mixer), samt den avdroppade kvargen. Låt vila ett tag. Gör lagom stora knödlar. Koka upp lika delar mjölk och vatten, smaksatt med socker och salt. Här stod det att man skulle lägga i knödlarna och dra kastrullen från plattan och låta dem ligga i ca 3 minuter, men de blev inte riktigt varma då. I det länkade receptet står det att de skulle sjuda ca 10 minuter, fast inte koka och det är nog bättre. Ta upp dem och rulla dem i ströbröd som i det länkade receptet eller i krokant som nedan.

Krokant:
Smält 60 g smör och 1 msk smör. Tillsätt 50 g hackade mandlar och rör om. Häll över på ett bakplåtspapper och låt kallna. Lägg sedan allt i en fryspåse och krossa det med en brödkavel.

Jag måste säga att den här sortens efterrätt verkligen är något att rekommendera. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar