tisdag 4 mars 2014

Kvarkburgare med kraftig ost



En vegetarisk rätt ifall man inte serverar purjolök i bacon till. Passar med en gräddfilsdipp (t ex med chilisås) och som grönsaker kan man också välja råkost eller sallad. Den här satsen räcker till tre personer till lunch eller middag eller betydligt fler om man gör mindre biffar med sallad till förrätt. Originalnamnet: Topfenpflanzerl mit Bergkäse. Topfen är ett gammalt tyskt ord för kvarg. Kvarg kommer från det sorbiska språket. Sorberna bor i Spreewald, i det tidigare DDR och är en minoritet.

100 g kraftig ost, typ gruyère, greyerzer, riven
50 g vitt formbröd utan kanter i tärningar
2 msk ljummen mjölk
5 msk mjukt eller smält smör
2 äggulor
400 g torr kvarg (topfen) eller 500 g typ mager kesella som man trycker ut i en handduk
1/4 hackad lök
salt, peppar, chili, paprika eller liknande
ströbröd
(skirat) smör

Tryck ut vätskan ur kvargen om det behövs. Fräs löken i smör. Häll mjölken över brödtärningarna. Tillsätt smör, äggula, ost, lök och kvarg och smaka av med kryddor. Lägg en handduk över skålen och låt massan vila 20 minuter. Om den verkar vara för lös för att forma bullar tillsätts ströbröd efter behov. Forma bullar och vänd dem i ströbröd. Stek i hett skirat smör (bränner inte vid så lätt som oskirat) på båda sidor tills de blir guldgula. När man steker panerade biffar och liknande ska det vara rikligt med fett och pannan ska vara het när de läggs i, så suger de inte åt sig för mycket fett. Vid behov kan de mellanlanda på hushållspapper.

Recept som är värt att testa!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar