tisdag 22 april 2014

Påsklamm i choklad / mandelmassa


Kakor i lammform är väldigt vanliga i Tyskland till påsk, men köp för all del inget lamm i affären, för oftast är kakan rätt tråkig. Köp en form och baka själv. Så här ser en form ut:


Det är i o f s konstigt att mitt recept på påsklamm inte har hamnat på bloggen än. På förpackningen till min bakform finns det ett väldigt gott recept med mandelmassa, som jag har bakat en massa gånger. I år hittade jag ett nytt recept på ett "svart får", som skulle smaka nougat. Det är ju också rätt så gott, men mandelmassereceptet är bäst.


På bilden ovan ser man nästan ingen skillnad på det vita/gula lammet och det svarta, men efter slakt, så... Den nedre delen (d v s översidan vid gräddningen) går alltid åt först, för man måste skära av en bit för att lammet ska kunna stå stadigt.


Formarna är kanske på 8 dl eller så.

Mandelmassereceptet:
100 g mandelmassa
2 ägg
75 g mjukt smör
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
10 droppar bittermandelolja
1,3 dl vetemjöl
25 ml maizena
1 tsk bakpulver

Rör ihop mandelmassa och ägg. Blanda ner smör, socker, vaniljsocker, salt och bittermandelolja och rör tills sockret har löst upp sig. Blanda mjöl, stärkelse och bakpulver och rör ner. Fyll smeten (det är viktigt att fylla huvudet först och slå formen lätt i bordet så att smeten fördelar sig, samt släta till ytan) i en smord och bröad lammform, som är ihopbyggd och placerats uppochner på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längst ner i ugnen i 175° ca 45 minuter. Låt kakan kallna litet innan den löses ur formen. Dekoreras enklast med florsocker.

Chokladreceptet:
35 g mörk choklad (70%)
70 g smör
2 ägg
2 krm salt
70 g florsocker
1 msk vaniljsocker
50 g mjöl
35 g stärkelse
35 g malda, rostade mandlar
1 msk kakao
1 krm bakpulver
2 msk mjölk

Bryt chokladen i bitar och smält den med smöret i vattenbad. Låt den svalna litet. Smörj och bröa formen och bygg ihop den. Ställ den på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 180°. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitan till skum med 1 krm salt. Vispa äggulorna pösigt med flor- och vaniljsocker. Blanda mjöl, stärkelse, mandlar, kakao, bakpulver och 1 krm salt. Blanda mjölet, äggvitan och den smälta chokladen i smeten. Tillsätt mjölken sist. Fyll formen (huvudet först) och släta till ytan. Grädda längst ner i ugnen ca 40 minuter. Ta ut kakan, låt den kallna litet och lös den ur formen. Pudra över med florsocker när den är kall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar