söndag 18 maj 2014

Liten laxterrine med beurre blanc



Receptet är ju inte direkt svårt, men det här är en väldigt trevlig rätt, som passar precis till kocklärlingens prov. Såsen får väl bli en annan, men just sättet att portionera fisken tycker jag är väldigt bra.

300 g spenat
250 g lax

Tvätta och förväll spenaten, låt den droppa av, hacka den grovt och, när det är dags, fräs den i en gnutta smör och smaksätt med salt, peppar och muskot.

Torka av laxen, skär den i tunna skivor, salta och peppra den (jag droppade även över citron, vilket i det här receptet nog är okej, men annars är lax ett undantag från citrondroppningsregeln, p g a att färgen bleknar). Smörj små portionsformar (4 st) och skikta i spenat, lax, spenat, lax, spenat. Täck med aluminiumfolie. Koka upp vatten i en kastrull och ställ i formarna och sjud dem 8 minuter.

2 schalottenlökar
150 g smör
125 ml vitt vin
125 ml fiskfond

Hacka löken, fräs den i en gnutta smör, häll på vätskan och låt koka in till hälften, sila. Montera med smöret, litet i taget medan temperaturen hålls precis under kokpunkten. Det blev litet annorlunda än förra gången, för nu hade jag trots allt litet vätska från början, men jag kan inte avgöra vilken gång resultatet blev helt rätt. Helt fel blev det nog inte.

Stjälp upp de små terrinerna och servera med potatis och sås. Det blir förstås väldigt små portioner om fyra personer ska dela på 250 g lax.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar