söndag 4 maj 2014

Rabarbertårta



En jättegod tårta med ovanligt utseende utan behov av en ugn. Som botten använder man långa italienska kex (som är halvhårda och mest smakar äggvita. På tyska heter de Löffelbiskuits och på svenska wikipedia står det savoiardi eller något liknande.)


ca 5 rabarberstjälkar (ca 500 g)
300 ml apelsinjuice (här utdrygad med fläderblomsvin)
70 g socker
1 paket italienska kex

Fodra kanten till en kakform med plastfolie. Förbered rabarbern och skär den i 5 cm långa bitar, så den räcker stående runt kanten. Koka upp juicen med sockret. Lägg i rabarbern och låt den koka 1 minut (det räcker mycket väl för smala bitar, för den mjuknar i spadet) och ligga kvar tills juicen svalnat. Ta upp rabarbern, låt den droppa av och torka av den med papper. Ställ den runt formen. Koka upp juicen igen och doppa kex i den och lägg som botten. Så stabiliserar man också rabarbern.

500 g rabarber
150 g socker
1 vaniljstång
8 blad (varav gärna vid behov en eller ett par röda) gelatin, blötlagda
5 dl vispgrädde
1/2 dl yoghurt 

Förbered rabarbern och skär den i tunna skivor. Blanda den med socker, urskrapade vaniljfrön och vaniljstången i en kastrull och låt den dra en kvart. Sjud den sedan mjuk. Ta bort vaniljstången och mixa till en kräm. Tryck vätskan ur gelatinet och rör ner det i rabarbern. Låt svalna och börja stelna litet. Vispa grädden. Rör ner yoghurten i rabarbern och därefter grädden. Bred en del av krämen på bottnen av kex och lägg resten av kexen, doppade i juice, ovanpå, som en botten till. Bred resten av krämen överst, jämna till och ställ in formen i kylskåpet helst över natt. 

Dekorera med vit choklad, riven med potatisskalare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar