måndag 5 maj 2014

Räksoppa



Den här räksoppan innehåller ingen buljongtärning och faktiskt inga räkor heller. Den är helt och hållet kokt på räkskal och på fiskben, som jag har haft i frysen. Läcker blev den också, fast jag glömde lägga i peppar och lagerblad i fonden. Dillfrön kunde ju också ha fått vara med, vid närmare eftertanke. Fisk- och skaldjurssoppa (-fond) är relativt snabbkokt. Medan den kokar kan man förbereda huvudrätten.

skal av 1,5 kg räkor, samt rom
en morot, en bit selleri, en lök, det gröna från en purjo
ett par matskedar tomatpuré
5 dl vatten

Hacka soppgrönsakerna. Fräs räkorna i litet smör, tillsätt rommen och grönsakerna och fräs litet till. Tillsätt även tomatpurén och fräs ytterligare litet. Tillsätt vattnet och sjud fonden ca en timme sammanlagt.

skinn, ben och huvud från två foreller
en bit selleri, en bit fänkål, en lök, det vita från en purjo
2 dl vitt vin
2 dl vatten

Lägg forellresterna i en bunke med vatten och byt en eller ett par gånger försiktigt vattnet. Koka upp litet vatten. Lägg i forellresterna och låt koka 1 minut. Ta upp dem och klipp dem i litet mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med de hackade grönsakerna och häll på vätskan. (Edit: Alltså för den här redda soppan fräste jag faktiskt grönsakerna först i smör innan fiskbenen och vätskan tillsattes.) Koka upp och låt sjuda, helst precis under kokpunkten, ca 20 minuter. Rör inte om i kastrullen! Att skölja, blanchera och låta bli att röra tjänar till att få en någorlunda klar fond (vilket i o f s inte är jätteviktigt i det här fallet). Sila av och häll spadet i räkskalskastrullen. Sila efter sammanlagt ca 1 timme av räkskal och grönsaker.

mjöl
vitt vin
grädde

Gör en toppredning av mjöl och vin, blanda detta i soppan medan du rör och låt soppan koka upp och därefter puttra ett tag. Jag lät den koka in, så det bara blev två portioner av den. Tillsätt en skvätt grädde och låt den koka med. Hacka i litet dill före serveringen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar