måndag 26 maj 2014

Tillfuskad smårätt med rödvinspocherat ägg från Lyon



Egentligen ville jag testa ett speciellt recept i en fransk kokbok, men sen var bacontärningarna använda och rödvinet i den öppnade flaskan såg inte ut att räcka till, så smårätten höll på att bli struken. Sedan hittade jag en liten påse med rödvinssås i frysen (okänt recept) och två skivor lufttorkad skinka i kylskåpet, så då blev det ändå något liknande.

Förra gången jag pocherade i rödvin blev färgen på ägget rätt häftig. Den här gången skulle äggen pocheras direkt i såsen, men inte ösas, så färgen blev inte så krass. Det var i alla fall inte så mycket sås att äggen hade någon chans att drunkna. Oppfinnarjockes knep har nu etablerat sig i mitt kök. Stick hål i båda ändarna av ägget och lägg ner det i kokande vatten i 10 sekunder. Ta upp det och knäck det i den kokande vätska som ska användas, d v s såsen i det här fallet. Tror det skulle vara fyra minuter för det här receptet. Gulan är som synes fortfarande flytande. Lägg ägget på ett smörstekt rostbröd (fuskade litet och rostade det bara i brödrosten) och skeda över sås. Strö de knaperstekta bacontärningarna eller den strimlade skinkan över hela härligheten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar