måndag 30 juni 2014

Ostbakelse


Är den inte fin, så säg? Fast det är inte Nisses kreation den här gången.


För varje bakelse behöver man 3 skivor formfranska, där rundlar sticks ut med ett så stort glas att bara hörnen och yttersta kanten blir över.

För fyra bakelser behövs till fyllning 1 (den räcker nog till mer än fyra stycken):
125 g gräddädelost eller cambozola eller liknande med mer eller mindre ädelostsmak
3 msk crème fraîche
1/2 dl hackade valnötter

Blanda ihop detta och bred på den understa bottnen.

För fyllning 2 (litet snålt tilltaget):
1 dl crème fraîche
1 rött äpple, rivet med skalet
1 msk konjak eller lämplig snaps, som fläderblomsnaps t ex
salt och peppar, eller t ex hemgjort chilisalt

Blanda ihop och bred på andra och tredje lagret, samt runt kanterna (fick ta till extra crème fraîche till kanterna).

I originalreceptet föreslogs Port Salut, men jag hittade ingen ost med ätbara färgade kanter, så jag tog en annan snygg och god skivad ost (pepparost) och snodde runt bakelsen.

Toppa med en bit brieost och lämpliga bär. Physalis kändes litet onödigt att leta efter i affären så här i bärtider. Det blev vita vinbär. Tycker effekten blev väldigt bra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar