måndag 21 juli 2014

Aprikosfylld fläskfilé med dragonpotatissallad



Förutom att de många mandlarna gör att rullen blir svår att skära upp och servera, så är det här en riktigt lyckad kötträtt.

400 g aprikoser
definitivt mindre än 80 g sötmandlar
1 fläskfilé
salt, peppar, timjan, paprikapulver
stekfett
2 dl vitt vin

Skär upp filén så att den får så stor yta som möjligt och banka ut den. Salta och peppra inuti. Fördela de skållade och skalade aprikoserna och de skållade, skalade och rostade mandlarna i mitten och bind ihop filén till en rulle. Krydda rullen med salt, peppar och paprikapulver och bryn den på alla sidor i en gryta. Häll på vinet och strö över timjan. Låt koka upp. Sätt på locket och sätt sedan in grytan i ugnen på 180°. Låt den bräsera 1 - 1,5 timmar och ös ibland.



En riktigt god blöt potatissallad med smak av dragon och vitlök. Koka 750 g fast potatis med skalet på. Hacka 2 schalottenlökar och 1 vitlöksklyfta och fräs dem i fett utan att de tar färg. Hacka 4 kvistar dragon. Koka upp 150 ml buljong och tillsätt 3 msk vitvinsvinäger och hackad dragon mot slutet. Låt potatisen ånga av ett tag och skala den sedan. Skiva den och blanda den med löken. Häll över den heta buljongen, salta och peppra och låt dra övertäckt ett tag. Blanda i 2 msk olja och smaka av strax före serveringen. Potatissalladen är godast om den fortfarande är ljummen.

Oljan ska inte blandas i samtidigt med resten av dressingen, har jag nu lärt mig, får då tar potatisen inte åt sig dressingen på samma sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar