tisdag 1 juli 2014

Buchteln - nästan som butterkaka



Buchteln brukar vara mera bullformade, d v s som kulor, men nu har jag följt ett recept i en österrikisk kokbok och här ska de vara som individuellt formade kanelbullar (utan kanel). Men jag har modifierat en liten gnutta kanske.

50 g jäst
1 nypa socker
litet ljumt vatten
125 ml mjölk
250 g smält smör
60 g socker
550 g siktat mjöl
1 nypa salt
1 ägg och 2 äggulor
1/2 tsk rivet citronskal (1 citron)
350 g aprikossylt
litet strösocker

Blanda jästen med litet socker och litet mjöl i litet vatten och låt den jäsa 10 minuter. Smält smöret för sig och värm mjölken för sig. Blanda socker, salt, mjölk och hälften av smöret. Rör ner jästen och mjöl med citronskalet och ägg. Rör degen tills den löser sig från kanterna och låt den jäsa 45 - 60 minuter. Värm upp aprikossylten, så den är lättare att breda ut.

Kavla ut degen ca 1/2 cm tjockt och skär ut små fyrkanter på 6x10 cm med sporre. Bred på sylten, doppa dem i smör eller pensla dem runt om och ställ dem i en smörad springform. Det ska bli 36 stycken enligt receptet. Jag fick ut några till, men formen kanske var något för stor (26 cm i diameter). Litet lurigt är det att hinna med allihop innan de första jäser. Häll över resten av smöret. Låt jäsa ett tag till och ställ in i ugnen (175°). Det ska enligt receptet ta en halvtimme, men jag tycker att de inte blir riktigt färdiga då, även om färgen inte får bli mörkare. Antingen får man ställa formen längst ner eller täcka över den, tror jag. Låt buchtlarna svalna i formen, lös dem sedan (litet pilligt, men det går).

De blev helt okej. Behöver något sött till min österrikiska buffet, så de hamnade i frysen så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar