måndag 28 juli 2014

Järnvägskakor



Järnvägare - tyvärr med missfärgat foto

Eisenbahner är ett traditionellt österrikiskt recept. De här småkakorna bakade jag till min österrikiska buffé. Förutom att det verkligen är ett autentiskt bakverk, så är de röd-vita som den österrikiska flaggan. Det finns flera recept på internet. Med det här receptet är jag inte helt nöjd, för makronmassan blev väldigt fuktig, så jag fick i efterskott torka kakorna i ugn på väldigt låg värme med (varm-)luft.

Mördeg:
1 tsk bakpulver
80 g smör
1 äggula
130 g mjöl
1/2 krm salt (om smöret är osaltat)
50 g florsocker
10 g vaniljsocker

Makronmassan:
1 äggvita
170 g fint riven mandelmassa (det går lättare om man lägger den i frysen innan)
30 g florsocker
15 g smält smör

200 g rödavinbärsgelé eller passerad hallonsylt

Blanda ihop ingredienserna till mördegen och linda in degen i folie, samt låt den vila i kylskåp ett par timmar. Kavla ut den 3 cm tjockt till 4 cm breda remsor. Grädda remsorna 6 - 8 minuter i 170°.

Blanda ihop ingredienserna till makronmassan och spritsa ut den längs med de gräddade mördegsremsorna. Här ska man "torka dem snabbt" i 190°. Men innan makronmassan torkar blir kakorna färgade, så då kanske man hellre skulle ha lägre värme längre tid eller ändra något på receptet i förväg.

Värm gelén och fördela den i mitten på de ännu varma längderna. Låt dem torka och skär dem i 2 cm breda bitar.

Gott och snyggt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar