måndag 14 juli 2014

Junket


Den här efterrätten hittade jag hos en schweizisk kock, som har mycket bra recept. Bl a den här nästan kalorifria efterrätten.


Konsistensen är litet grann som panna cotta, och kanske är den en slags variant på osyrad filbunke. Den är lämplig att testa om man har litet löpe hemma efter ostkakstillagning.

5 dl mjölk (men det får inte vara mjölk med längre hållbarhet, utan det ska vara vanlig mjölk om man inte kommer åt mjölk direkt från kossan)
1/4 tablett löpe (om man har flytande kan man ju testa med litet mindre än man behöver för en ostkaka)
2 tsk vaniljsocker (hemgjort) för sötman och smaken
Färska eller djupfrysta bär, chokladströssel, smulade pepparkakor eller vad man känner för. Här är det jostabär (en korsning av svarta vinbär och krusbär) och fläderblomssocker.

Häll upp ljummet vatten i en skål och ställ in den i ugnen som ska ha 35°. I varje fall inte mer. Om det är mindre tar det bara litet längre tid. (Man kan också göra det här i en yoghurtapparat.) Ljumma mjölken så den är 35° varm. Blanda den krossade löpetabletten med litet varm mjölk och blanda i resten av mjölken. Häll i små skålar som ställs i det varma vattnet i ugnen. Strö över sockret. Låt efterrätten stelna i ugnen. Det tar ca 1 timme. Mina små efterrätter behövde ca 1,5 timmar, men temperaturen låg hela tiden bara på ca 33° (hade en badtermometer i vattenbadet hela tiden).

Gör efterrätten helst samma dag som den ska serveras, för den vattnar sig om den får stå.

En lätt och god efterrätt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar