onsdag 9 juli 2014

Lutbakade bullar i knutform - ersättning med bikarbonat


I många år har jag hört rykten om att det går att baka brezlar - saltkringlor utan den starka luten, som bagerierna använder, men jag har inte varit riktigt övertygad. Dessutom är det litet svårt att behålla formen på kokade bakverk. Det går väl an med bagels, men kringlor, vet inte... Dessutom lider jag inte av brezelbrist i det här landet. Dock äter man ju det här brödet i andra former än kringlor, t ex i stänger och bullar. Nu hittade jag en tysk bloggare som lovar att det är lika bra med bikarbonat (natron) som med lut och som dessutom erbjuder ett trevligt recept med torkade tomater i. Optiskt ser bullarna faktiskt ut som om de vore lutkokta.


Fördeg:

130 g fullkornsvetemjöl
130 g kallt vatten
2 g jäst

Blanda ihop det här dagen innan, täck över bunken och låt jäsa i rumstemperatur 16 timmar. Jo, det jäser med bara så litet jäst i.

Deg:

400 g vetemjöl (550 på tyska, special på svenska skulle jag tro)
10 g salt (7 ml)
6 g jäst
70 g tomater i olja
170 g rumstempererat vatten (det står inget om temperaturen i receptet)

Blanda vatten och jäst, tillsätt fördegen, salt, avdroppade och finskurna tomater och ca 2/3 av mjölet. Knåda ihop till en deg och låt den jäsa övertäckt en timme. Dela upp degen i 8 bitar på ca 90 g och forma avlånga bullar. Låt dem vila övertäckta ca 10 minuter. Rulla ut varje bulle till en 30 cm lång rulle och gör en knut. Göm knutändarna på undersidan.

Koka upp 1 l vatten i en rätt stor kastrull. Tillsätt 30 g bikarbonat. Det skummar rätt mycket då. Stäng ner plattan till ettan eller så. Häll gärna vattnet i en mindre kastrull nu, så att det blir tillräckligt djupt för att doppa bullarna i. Låt dem ligga i vattnet 30 sekunder. Ta upp dem och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa 20 minuter. Sätt på ugnen på 200°.

Grädda bullarna i 20 - 25 minuter tills de känns ihåliga när man knackar på undersidan. Jag hade dem först näst längst ner och sedan i mitten av ugnen. Lossa dem genast från bakplåtspappret, så de inte fastnar och lägg dem på ett galler.

Det blir en plåt, men bikarbonatvattnet skulle ju gå att använda för flera bullar. Har inte testat hur det skulle vara att hålla det varmt medan första plåten bakas eller hur det skulle bli med två plåtar i ugnen med varmluftsfunktionen och litet lägre värme, men det borde ju fungera.

Bullarna blir väldigt goda, men om de smakar som brezlar är tveksamt. Man skulle ju kunna strö salt över för att få mer av den smaken. Å andra sidan är optiken helt okej.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar