måndag 21 juli 2014

Rosarandig tårta



Här kombinerade jag ett par recept. Egentligen kan man hoppa över den vita chokladmoussen med fläderblomssmak, för hallonen är så dominanta att man knappt märker av moussen.

Till botten tog jag en påse frysta chokladsockerkaksrester och körde i mixern, samt hällde 50 g smält smör över, samt tryckte ut smulblandningen på tårtpapp i en springform utan botten. Ställs kallt.

För moussen, som man kan göra vid ett annat tillfälle om man vill:
150 g vit choklad
3 blad gelatin
1 färskt ägg
3 msk koncentrerad fläderblomssaft
200 g grädde

Hacka chokladen smält den försiktigt i vattenbad. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ägget med saften i vattenbad tills det blir hett och skummigt (det står ingenting om att den ska tjockna). Blanda ner gelatin och sedan choklad och rör jämnt. Ställ kallt. Vispa grädden med litet fläderblomssaft och blanda ner i krämen när den börjar bli litet fast. Bred ut krämen på botten och ställ kallt.

300 g hallon
400 g aprikoser
12 blad gelatin
500 g yoghurt
saften av 1/2 citron
400 g grädde

Mixa hallon och aprikoser var för sig. Passera hallonen genom en sil. Om det är färska aprikoser ska de kokas mjuka i sockervatten först. Lägg gelatinbladen i blöt. Smält dem på låg värme. Blanda i ett par matskedar yoghurt i gelatinet och rör hela tiden. Tillsätt så småningom all yoghurt och citronskalet. Blanda i grädden. Blanda hälften av krämen med aprikoser och hälften med hallon. Bred ut 2/3 av aprikoskrämen på den vita chokladen med (springformen ska vara kvar runt om). Ställ botten kallt i 10 minuter. Blanda resten av aprikosgrädden med 1/3 av hallongrädden och bred över aprikoslagret. Ställ kallt i 10 minuter. Bred över resten av hallonkrämen och låt tårtan stelna över natt. Ta bort springformskanten. Dekorera och servera. Jättegott och inte särskilt mastigt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar