onsdag 30 juli 2014

Rösti / rårakor på halvkokt potatis


Att steka rösti på kokt potatis är litet lurigt ibland, för de fastnar gärna i stekpannan. Rösti på råriven potatis har nackdelen att de ofta inte håller formen ifall man inte använder sig av formar och att de behöver rätt lång stektid. Nu har jag testat rösti på halvkokt potatis och konsistensen efter rivningen var redan mycket lovande.


Koka potatis med skal ca halva tiden som behövs. (Jag använde mig av mjölig potatis och kokade de rätt så stora potatisarna i 12 minuter.) Riv dem grovt. Riv även en gul lök. Salta och peppra. Smaken och färgen blev fantastisk av den här stekoljan. Eftersom ytan på rårakorna är mycket porösare än på vanlig klyftpotatis tog de åt sig mycket mera smak (och fett). Det behövs rätt mycket fett för att de inte ska fastna. Pannan ska vara ordentligt uppvärmd på medelvärme och sedan kan man sänka den efter behov. Så tjocka rösti som på bilden behöver förstås rätt lång tid, men det går ju också att göra dem platta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar