måndag 28 juli 2014

Smaksatt stekolja till potatis



Recept på 1 l (men jag gjorde bara 1/2):

1 l olja (raps)
40 kryddpepparkorn
40 g pepparkorn
40 rosépepparkorn
2 msk starkt paprikapulver
1 tsk chili
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
2 tsk oregano
2 tsk basilika

Hetta upp allt i en tjockbottnad kastrull till 160°. Temperaturen är uppnådd när kryddpepparn börjar vissla och pipa. Obs! Inte särskilt högt och det sker på ett tidigt stadium. Risk för att bränna vid!
Låt oljan svalna. Sila av den genom en sil täckt med ett dubbelt lager hushållspapper.

Stek potatisen i oljan, salta den och tillsätt hackad lök mot slutet.

Receptmakaren steker sin potatis rå, men jag brukar förvälla stekpotatisbitarna först, som med klyftpotatis. Fördelen är att man kan förbereda dit utan att potatisen missfärgas och att det går snabbare vid stekningen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar