lördag 5 juli 2014

Svarta-vinbärskaka med mördeg och kvarg



För mördegen (det behövs 400 g) tog jag till proffsens 1 - 2 - 3 - recept, d v s en del socker, två delar fett (smör) och tre delar mjöl. I ett forum såg jag att de diskuterade hur man ska kunna komma ihåg vilken ordning det ska vara på 123-ingredienserna och någon kom med ramsan: Zum (Zucker) feinen (Fett) Muerbeteig (Mjöl), vilket även fungerar ungefär så på svenska: Sån (socker) fin (fett) mördeg (mjöl).
I det här fallet blev det 70 g socker, 140 g smör och 210 g mjöl. Arbetas ihop, får stå minst en halvtimme kallt, kavlas ut och får stå kallt igen i formen.

Man kan, vilket jag gjorde enligt receptet, kavla ut degen på bakplåtspapper under plastfolie och sedan lägga över alltihop (utom plasten) i en form (26 cm i diameter) med borttagbara kanter. Degen ska gå upp ca 5 cm på kanterna. Klipp sedan bort det bakplåtspapper som sticker upp ovanför. Plus: Det fastnar inte och det går rätt lätt att flytta över kakan på ett fat. Minus: När man tar bort pappret efter gräddningen bryts de överstående kanterna kvar, vilket i o f s ger bagaren en anledning att äta upp dem i smyg. 

4 ägg
1 gnutta salt
150 g socker
frön från 1 vaniljstång (det skulle vara 2 egentligen)
60 g stärkelse (eller vaniljkrämspulver att koka för 1 l mjölk)
500 g kesella / kvarg (avdroppad i duk och lätt utpressad, men inte så att kvarken trycks ut)

Vispa ägg, vanilj, salt och socker pösigt. Blanda i stärkelse (maizena) och kesella och rör tills smeten är jämn.

Till fyllningen behövs det svarta vinbär, dock inte 900 g som det stod i receptet, vilket många på forumet påpekade. Jag hade väl i en halv liter rensade bär.
80 g brunt socker
150 g kex av den italienska typen, som man har i charlotte-kakor och tiramisu

En tredjedel av kexen smulas ut på mördegsbottnen. Resten smulas i vinbären tillsammans med det bruna sockret. Rör om och fördela på bottnen. Fyll på med kvargblandningen och grädda 40 minuter i 160° varmluft eller 180° i över-under-värme. Kakan ska stå näst längst ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar