måndag 4 augusti 2014

Sockerbröd


I Nordtyskland är de alldeles galna i Zuckerkuchen, som finns i vartenda bageri och som de äter till kaffet. Här är ett recept. Sockermängden är här rätt så moderat, men det går ju att hälla på betydligt mer om man vill. Man måste ha en vetesurdeg också och den gjorde jag efter det här receptet. Om man vill ha bröd med surdeg till helgen måste man alltså starta på måndagen med surdegen.


250 g vetefullkornsmjöl
200 g vatten (50°)
10 g färsk jäst

Blanda mjöl och jäst och häll sedan över vattnet. Kör i maskin på lägsta hastighet i 5 minuter och sedan 3 minuter på näst lägsta hastighet. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Jag blev litet nervös över degvätskans temperatur, men det gick bra med jäsningen.

Fördegen
250 g vetemjöl 550 (special)
50 g rumsvarmmjölk
1 rumsvarmt ägg
50 g rumsvarm vetesurdeg
7 g salt
20 g rumsvarm citronsaft

Kör alltihop i 5 minuter på lägsta hastighet och sedan 5 minuter till på näst lägsta hastighet. Tillsätt 50 g rumsvarmt smör i små klickar och kör i ytterligare 5 minuter och tillsätt därefter 50 g strösocker och kör i 5 minuter till. Låt jäsa en timme.

Bred ut på en plåt och låt jäsa 45 minuter till. Grädda i 200° i 10 minuter och därefter i 180° i 20 minuter. Klicka ut 65 g smör på kakan och låt smälta, pensla ut jämnt och strö över några matskedar eller ännu mer socker.

Gott och lättgjort!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar