måndag 1 september 2014

Benmärg att frossa på


Det här receptet hittade jag på en fransk blogg. Om man inte gillar vitlök kan man tydligen servera benmärg med senap. Det gör t o m restauranger / bistros.  Och märg som är en delikatess inom det franska köket behöver man inte vara rädd för.


I frysen fanns det en påse märgben, som blivit över efter kocklärlingens övningar och nu skulle den göras åt! Först och främst ska märgbenen läggas i vatten för att blodet ska lakas ur. Det kan man göra i god tid och byta vatten när det behövs.

Vid tillagningen tar man först litet skivat bröd, skär det i stavar och rostar det i ugnen. Sedan låter man det svalna och gnider in det med vitlök.

Därefter strör man flingsalt på båda sidorna av märgbenet för att märgen inte ska flyta ut så lätt. Någon bloggare föreslog att man skulle täppa till undersidan med morot, men det fungerade inte. Litet flyter alltid ut. Sedan ställer man in formen med märgbenen i ca 225° ca 25 - 35 minuter, men man måste kolla att inte märgen blir helt flytande. Under tiden blandar man hackad persilja med pressad vitlök. 

På tallriken skedar man ut märgen och blandar med persiljeblandningen och doppar brödet i röran. Inte så illa! Som vitlökssmör, men med mera piff!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar