fredag 5 september 2014

Spenatpaté



Det här receptet hittade jag i Det nya svenska köket av Christer Lingström från 1987. Han tycker man kan servera patén med t ex lax eller skinka. Jag gjorde halva receptet, fast i 3 portionsformar och det blev en fin kvällsmat. Här med skinka från nötdjur, kantad med pepparrot, samt en rest sylta, samt en skiva rostat bröd.

4 portioner

800 g spenat, förvälld med vattnet avdroppat och urpressat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 knippe dill
1 msk dillfrö
4 ägg
1 dl majonnäs
1,5 msk örtsalt (det beror kanske på sorten, med mitt hemmagjorda blev det kanske en aning för salt, men då såsen knappast var saltad, var det väl rätt så bra)

Skala lök och vitlök och skär den förstnämnda i klyftor. Sätt på köksmaskinen, tillsätt spenat och sedan resten av ingredienserna och kör alltihop i maskinen. Smörj en ugnssäker form eller flera små och häll i smeten. Grädda övertäckt i vattenbad i 175° ca 1,5 timme. Låt patén svalna litet och stjälp upp den. Servera med såsen.

Sås:

3 dl gräddfil och en aning majonnäs
1 msk citronsaft
1 knippe finhackad gräslök
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja

Blanda alltihop. Smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar