lördag 4 oktober 2014

Kåldolmar, stuvad vitkål och surkål


Jag råkade impulsköpa en säck vitkål på 10 kg, vilket innebar en hel del jobb, men också en del läckra maträtter. Surkålen står nu och jäser i källaren. Den blir nog bra.


Den stuvade vitkålen är en direkt följd av kåldolmslagandet, för vad gör man med de inre bladen som blir över? Hur som helst är stuvad vitkål riktigt gott, fastän författarna till skolans kokbok på 50-talet inte hade något direkt intresse av häftigare kryddor än vitpeppar.

Ansa ca 1/2 kg vitkål och skär den i bitar. Koka upp saltat vatten och koka kålen tills den är mör. Ta upp kålen och låt den droppa av.

Gör en redning av 3 msk mjöl och 1 dl mjölk. Koka upp 3 - 4 dl kålspad och vatten. Häll i avredningen under omröring och låt den koka 10 minuter. Sätt till 1 msk smör och krydda med 1 tsk salt och 1/2 tsk socker. Lägg i kålen och smaka av. Serveras till köttbullar eller stekt falukorv eller liknande.


Kåldolmarna gjorde jag i ugn efter Vår kokboks recept. Det är ju inte varje dag man lagar kåldolmar, men gott är det.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar