fredag 7 november 2014

Kvargstrudel / Millirahmstrudel


Kocklärlingen ska som sagt var öva sig på strudeldeg, så på onsdagen gjorde han en efterrättsstrudel med kvarg/kesella till lunch. På kvällen hällde han över en läcker sås inför uppvärmningen och så blev det en lyxig specialitet från Wien. Det är den som syns på bilderna. Vi bytte ut russinen mot björnbär.


Deg:
300 g siktat mjöl
1 ägg 
125 ml ljummet vatten
1 krm salt
2 msk olja

Arbeta ihop degen (ägg och vatten vispas först upp tillsammans) och knåda den riktigt ordentligt. Låt den vila en halvtimme på en oljad fläck av arbetsbordet under en uppvärmd skål. Kavla ut hälften och dra sedan ut den tills den är 50 cm bred och 1 m lång på en duk så att den är hur tunn som helst. Skär bort de tjocka kanterna och använd dem till att laga ev. hål med. Här finns även foton. Pensla över med en del av 75 g smält smör (som räcker till båda strudlarna). Lägg hälften av fyllningen som en tjock korv några centimeter från neder- och sidokanterna. Vik in dessa. Strö ev. över russin eller bär. Rulla in strudeln. Lägg den i en form. Pensla den på ovansidan, gärna även i ugnen. Gör likadant med den andra hälften. Grädda strudeln 20 - 30 minuter i 220°.


Fyllningen:

3 ägg
50 g mjukt smör
100 g socker
500 g kvarg / kesella, avdroppad
russin eller andra bär

Vispa äggvitorna hårt. Vispa gulorna med smör och socker. Blanda i kvargen och därefter äggviteskummet. Fyll strudeln, se ovan. Strö ev. över russin eller björnbär.

För den lyxiga varianten:

Efter gräddningen häller man över:
2 äggulor, uppvispade med 80 g honung och därefter blandade med 2 dl mjölk och 1 dl grädde. Häll över strudeln. Grädda strudeln en gång till, fast i 180° ungefär lika länge till, tills det mesta av såsen har sugits upp. Pensla gärna ovansidan av strudeln med smält smör under gräddningen, så blir den frasig. Om man låter strudeln kallna emellan tar det litet längre tid. 
Den här såsen räcker för två strudlar!

Observera hur tunn och frasig degen blev!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar