torsdag 8 januari 2015

Jättegoda våffelskålar



Till efterrätt på juldagen och en del andra dagar åt vi de här jättegoda fyllda våffelskålarna, som man gör i rånjärn. De kan vara luriga att böja, för det måste göras på direkten när de bränns och dessutom går de lätt sönder. Spruckna våfflor kan man ju bara äta som kex, för de är goda hur som helst.
Det listigaste är att lägga dem över en skål och trycka ner dem med en något större skål, se bild ovan.


Recept:
250 g lättbrynt smör
smaksättning 10 g kardemummakapslar = 5 g kardemumma utan kapslar, mortlade / alt. vaniljstång, 1 tsk anis eller kanel, men jag hade i kardemumma
4 ägg
250 g socker (minns inte om jag hade i rårörsocker som det stod)
1 krm salt
500 g mjöl

Vispa äggen med socker salt och smaksättning, häll i det svalnade smöret i en fin stråle och rör därefter ner mjölet. Låt degen vila minst 30 minuter i rumstemperatur eller över natt i kylskåp, men i så fall ska det få rumstemperatur innan rånen bakas ut, för smöret blir stelt. 

Använd en glasskopa för att få jämna portioner, grädda i rånjärn och böj dem över skålar enligt ovan. Man kan även göra vanliga runda våffelkex utan att böja dem.

Små sprickor gör ingenting om man penslar skålarna med smält choklad efteråt. Serveras t ex med glass och bär. Bra att förbereda och jätteläckert.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar