torsdag 8 januari 2015

Julens äppletårta, fast med kvitten



Den här tårtan är jättegod. Här anger jag originalreceptet, men egentligen bytte jag ut äpplena mot konserverade kvitten och kvittenmos.


Kläd en kakform 26 cm med bakplåtspapper.

Smält 100 g mjölkchoklad (block) och låt svalna litet. Skilj äggulor och -vitor från 4 ägg. Vispa vitorna med 75 g socker tills det blir ett fast skum. Vispa 150 g mjukt smör och 75 g socker poröst. Tillsätt gulorna ett i taget och dessutom 2 ägg. Vispa poröst. Rör ner chokladen. Blanda 150 g malda mandlar, 75 g mjöl och 10 g pepparkakskryddor. Vänd ner vitor och mjölblandning, lite av det ena och lite av det andra tills allt är försiktigt blandat. Grädda i formen i 175° 40 - 50 minuter och låt svalna. 

Rosta 2 msk hackade mandlar eller stift i en panna utan fett. Skala och skär 3 - 4 äpplen i tärningar. Karamellisera 100 g socker i en panna och blanda i 300 g äppletärningar, 50 g russin och mandeln. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.

Lägg 3 blad gelatin i blöt. Vispa 5 dl grädde och 2 msk socker. Blanda 300 g äpplemos och 1 krm kanel. Värm upp 5 msk äpplejuice och smält gelatinet. Rör ner först litet äpplemos, sedan allt och därefter grädden. 

Smält 50 g blockchoklad. Dela tårtbotten två gånger, så du har tre bottnar. Lägg en tårtring eller ställ formens kant runt den undre botten. Pensla med 2 msk äpplejuice och bred chokladen över. Fyll på med äpple-tärningsblandningen, utom på en 2 cm bred kant. Bred över hälften av äpplemosgrädden och jämna till. Lägg på mittenbotten, droppa över 2 msk juice och bred över den andra hälften av äpplemosgrädden. Lägg på den översta bottnen. Ställ in den ett tag i kylskåpet.

Vispa 2 dl grädde. Bred den över och runt tårtan och låt den stå 3 timmar eller över natt i kylskåp.

Knåda 300 g mandelmassa med 1 krm kanel. Kavla ut på litet potatismjöl till 26 cm i diameter. Använd kakformens kant som mått och lägg på locket. Man kan dekorera med litet av äpplemosgrädden och skivade äpplen med skal om man vill, men det gjorde inte jag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar