torsdag 8 januari 2015

Klar svampsoppa med hasselnötsbollar



På juldagen åt vi även en fin liten soppa efter förrätten med laxrom. Hasselnötsbollarna hade jag gjort i förväg och fryst in. 

750 ml kycklingfond (akta er för salt tärningsbuljong)
250 ml vildfond
15 g torkade karl-johanssvampar
3 kvistar timjan
salt
vitt portvin eller sherry eller armagnac eller liknande

Hetta upp fonderna tillsätt svampen. Ta kastrullen från plattan och låt svampen bli mjuk ca 30 minuter. Koka upp igen. Tillsätt timjan, sänk temperaturen och låt sjuda 15 - 30 minuter till. Ta bort timjan efter 10 minuter. Smaka av hela tiden, så inte svampen blir besk, står det i receptet, ja, det skadar ju inte. Krydda och sila. Det är ju synd att slänga svampen, så jag återanvände den till huvudrätten. Smaka av med litet starkvin eller något, låt koka upp, så alkoholen går bort.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar