tisdag 27 januari 2015

Mjukrieskor



I somras köpte jag med mig en påse kornmjöl från Sverige för att baka tunnbröd, men hittills har jag inte kommit mig för. Nu blev det istället en sats mjukrieskor, Norrlands svar på hönökakan.

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
8 dl (400 g) kornmjöl
4 dl vetemjöl

Sätt deg på vanligt sätt. Baka ut efter jäsning (45 -60 min) genom att kavla (gärna med kruskavel) och nagga sammanlagt 8 platta kakor, som kavlas ut och gräddas parvis. Får jäsa på plåt 10 - 15 minuter och gräddas så hett som möjligt ca 5 minuter. De är fortfarande ljusa då. Låt dem svalna på galler under bakduk och ät dem helst dagsfärska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar