onsdag 28 januari 2015

Palsternackspaj






Jag hade gått och impulsköpt palsternackor, men sen kom jag inte åt att laga någon mat, för kocklärlingen lade beslag på köket i över en vecka. Sen blev det en paj.

3 dl mjöl, 125 g smör, några matskedar vatten, arbeta ihop låt stå en halvtimme i kylen, kavla ut, lägg i form, tryck fast kanterna med aluminiumfolie och nagga botten, ställ i kyl minst en kvart - mitt gamla standardrecept.

Fyllning:
400 g palsternackor
350 g potatis
2 dl grädde
100 g rökt skinka
3 äggulor
150 g färskost typ philadelphia
3 msk pepparrot
hackad persilja

Skala och skiva rotfrukterna och koka dem i grädde och 1 dl vatten, saltat, ca 10 minuter. Sila bort vätskan i en skål och reducera den därefter. Låt allt kallna. Rör ut den inkokta grädden med färskost, ägg och pepparrot. Skär 50 g skinka i småbitar.

Grädda pajskalet en kvart i 200°. Ta bort folien, lägg rotfrukterna och den småskurna skinkan i botten. Häll över äggblandningen och grädda pajen en halvtimme i 200°. Lägg över resten av skinkan och grädda färdigt. Strö över persilja och servera. Jättesmaskigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar