lördag 18 april 2015

Rustikal potatis-surdegskaka från Hessen


En sån här kaka bakar man i den gamla stenugnen tillsammans med byns veckoranson av surdegsbröd, så slipper man laga middag på spisen hemma. Det är en slags pizza med surdegsbotten. Här en variant med potatismos, fläsk och purjolök:

50 g surdeg (redan fixad)
350 g rågmjöl
vatten och salt efter behag
samt en aning jäst ifall man inte är säker på om ens surdeg har tillräcklig jäskraft

Blanda alltihop och tryck ut i en oljad form. Låt jäsa 4 timmar. Det skulle ju vara snopet om degen inte jäste upp, så därför rörde jag i litet jäst, kanske 5 - 10 g för säkerhets skull.

Koka 1 kg potatis, gör mos och blanda med 200 g bacontärningar, 1 finskuren purjo, 4 ägg, 5 msk gräddfil eller crème frâiche, 5 msk olja, muskot, kummin och salt. Bred över degen och grädda 30 - 40 minuter näst längst ner i 220°. Om man har en porslinsform kan det ta längre tid.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar