torsdag 28 maj 2015

Dillkött



Jag var väldigt sugen på att laga kalv i dillsås efter Smörgåsbordsboken av Klötzke och Wahlström och det blev också väldigt gott, men inte såg det ut som på bilden. För det första lyckades jag inte mixa såsen (dill och spenat för färgen) till knallgrön och jämn konsistens och för det andra var den mycket mera flytande, d v s som dillsås brukar vara. På bilden i boken är den verkligen ärtgrön och täcker köttet. Det kan ju vara fusk med bilden...

1 kg kalvkött (bog) utan ben
1 purjo
2 morötter
10 pepparkorn
2 tsk salt
3 dillstjälkar (jag tog litet dillfrön)
1 lagerblad

Sås:
1 tsk smör plus 2 tsk mjöl, vilket inte är mycket, särskilt om man har 5 dl vätska, vilket jag inte hade
5 dl kokspad (det räcker med 3 - 4)
1,5 tsk ättika 12%
1 - 2 tsk socker
2 tsk hackad dill
2 tsk färsk spenat eller en kub djupfryst (eller mer om man vill ha bättre färg)
1 äggula

Skär köttet i rätt så stora tärningar. Skär purjo och morötter i lagom stora bitar. Lägg gärna kryddorna i en tesil eller liknande. Koka upp vatten. Lägg i köttet och låt vattnet koka upp och sjuda 5 minuter. Häll av vattnet och skölj av skum från köttet. Lägg det i en ren kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker. Låt det koka upp och skumma om det behövs. Tillsätt grönsaker och kryddor. Koka ca 2 timmar. Ta upp köttet och håll det varmt. Sila spadet och mät upp det. Smält smöret och rör ner mjölet. Red med spadet. Rör hela tiden. Låt sjuda 5 minuter eller helst en kvart. Smaka av med socker och ättika, eventuellt med salt. Mixa såsen med dill, spenat och äggula. Lägg i köttet men låt nu inte såsen koka mera. Servera med potatis och lämpliga grönsaker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar