måndag 24 augusti 2015

Jättegod Apfelstrudel


Just Apfelstrudel enligt konstens alla regeler har jag nog inte gjort förr, men det är ju läge nu när äpplena mognar. Men nu vet jag också varför inga restauranger har äkta hemgjord, utan köper den från fabriken. Det tar en evig tid att skära äpplena. Man kan nog tänka sig att grovriva dem utan att ta bort kärnhuset före rivningen (fast slänga skruttet ändå), men då ska man ha äpplen utan mask.


Samma strudeldeg som vanligt. Men det var några avvikelser när det gäller smör och ströbröd.

Bryn 40 g ströbröd. Smält hela 120 g smör. Lägg 80 g russin i litet rom. Blanda ihop 80 g socker med litet kanel. Riv 50 g mandlar eller nötter (kan också vara hackade tror jag). Skala 1,2 - 1,5 kg äpplen, kärna ur och klyfta dem ungefär i åttondedelar och skär klyftorna i fina blad på tvären. Det här tar tid.

Kavla och dra ut degen tunt enligt grundreceptet. Pensla över mera smör än vanligt, men spara en del till slutet. Strö över ströbrödet. Blanda antingen alla andra ingredienser i en stor skål eller bred ut äpplena över 2/3 av ytan, förutom 2 cm runt om och strö över allt annat sen. Vik in kanterna och rulla upp degen enligt grundreceptet. Här ligger fyllningen över en större yta än i många andra recept. Men Apfelstrudel ska vara precis så här. För över den till en plåt med hjälp av duken eller kanske först till bakplåtspapper som sedan lyfts upp på plåten. Pensla ytan med smör och grädda 30 - 35 minuter i 200° och pensla ibland med det smör som rinner ner.



Kolla vad smarrigt! Serveras med glass eller grädde eller båda delarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar