tisdag 1 september 2015

God äpplekaka, lämplig att frysa in


Dålig skärpa, men god kaka

Om man har många äpplen, som delvis är maskätna och vill göra åt dem, men inte bara vill ha äpplemos, så kan man ju baka en kaka. Då är ju frågan hur man ska orka äta upp allt på kort tid. Apfelstrudeln var ju fantastiskt god, men någonstans går gränsen för hur mycket man kan äta. Det här är då ett alternativ. Det går inte jättesnabbt att baka den, p g a väntetid, men man kan alltid hitta på något annat under tiden.

600 g mjöl
200 g socker
1 msk vaniljsocker
300 g kallt osaltat smör skuret i bitar 
100 g färskost, typ philadelphia
2 ägg

Rör ihop allt först med maskin/degkrokar och sen med händerna. Linda in i folie och ställ kallt ca 1 timme. (Det blir dock mycket längre tid om man ska vänta på att äpplekompotten ska svalna, men det är inte farligt, för färskosten gör så att mördegen inte blir så stenhård som vanlig mördeg.)

Skala, klyfta och skär ca 1,5 kg syrliga äpplen i mindre bitar och blanda dem med saften av en citron. Koka upp 320 ml äpplejuice, 2 msk (kvitten-)gelé, 100 g socker och ev. romarom (jag spetsade istället kompotten med litet calvados mot slutet). Lägg i äpplebitarna och låt dem puttra ca 5 minuter.
Blanda 2 påsar vaniljpuddingpulver, eller pulver som räcker till 1 l pudding, eller också motsvarande mängd maizena (pulvret innehåller nästan bara maizena, varje påse väger 32 g) med 1 dl äpplejuice. Dra äpplekompotten från plattan och rör i stärkelsen, rör om ordentligt och låt koka ca 1 minut eller tills allt tjocknar. Låt svalna. Om du inte tänker dekorera kakan med flagad mandel, kan du blanda i litet mald mandel under kokningen.

Smörj långpannan med smör och pudra över mjöl. Kavla ut hälften av degen till långpannestorlek och lägg i den. Strö över 3 msk ströbröd (för att suga upp fuktigheten i moset). Ställ ev. in den i kylskåpet igen. Bred ut kompotten, men lämna 1 cm kvar runt kanten. Kavla ut den andra hälften av degen och lägg den ovanpå. Tryck ihop kanterna. Nagga deglocket. Vispa upp 1 ägg och pensla ovansidan. Grädda 35 - 40 minuter i 200°. Låt svalna. 

Dekorera om så önskas med en glasyr av florsocker och litet pressad citron, samt strö över 6 msk flagad mandel. Eller pudra bara över litet florsocker. Tror inte det lönar sig att glasera kakor som ska frysas. Skär den i bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar