tisdag 27 oktober 2015

Bovetecrêpes med fyllning "complète"



Har försökt få den numera utbildade kocken att laga mat. Det här är franska bovetepannkakor. De kallas galettes på menyerna i Bretagne, men ofta undviker man ordet eftersom det också betyder kex eller småkaka. Så rätten heter också Crèpes au blé noir complètes. Det kompletta är alltså fyllningen som består av ägg, skinka och riven ost. Om man tillagar detta à la minute så tror jag att man knäcker ägget direkt över pannkakan i stekpannan, strör över skinka och ost, viker över kanterna som blomblad och låter fyllningen bli fast. Om man vill ha allting färdigt samtidigt kan man göra så här, såg jag:

Vispa upp ägg (tog 2), blanda i hackad skinka (200 g) och riven emmentaler (ett par handfull). Fördela detta på pannkakorna, rulla ihop och gratinera.

Bovetecrêpes blir ofta litet tjocka och oformliga, men det är visst okej att blanda ut bovetemjölet med vetemjöl. Här hälften hälften.

100 g vetemjöl
100 g bovetemjöl
3 ägg
25 g ister (smält)
150 ml mjölk
150 ml vatten

Rör ihop mjöl, en nypa salt och ägg, rör ner ister och mjölk, rör ut klumparna, rör ner vattnet, rör mera. Sila för säkerhets skull bort klumparna och låt smeten vila kallt minst en halvtimme. 

Rör ner en skvätt mineralvatten/öl/cider (för kolsyrans skull) precis före gräddningen. Man brukar steka i ister.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar