måndag 4 januari 2016

Lax i potatisrock med rödvinsspenat



Tyvärr oskarp bild, men det blev väldigt gott!

8 fasta potatisar (2 per person)
1 krm salt, peppar
480 g laxfilé eller 4 portionsbitar för 4 pers
3 msk olja
375 ml rödvin
160 ml portvin
1 stjälk timjan
1/2 morot, finskuren
3 finskurna schalottenlökar
125 g kallt smör plus 1 msk till spenaten
500 g förberedd bladspenat 

Riv potatisen, krydda den och dela den i 8 högar. Lägg de 4 laxfiléerna på 4 högar och täck dem med de 4 andra. Jämna till. Stek i oljan på inte för hög värme.

Det är dock bäst att börja med såsreduktionen. Egentligen skulle det vara dubbelt så mycket vin och portvin, men det var jag för sparsam för. Reducera vin och portvin med timjan, morot och 1 av schalottenlökarna tills det är ca 100 ml över. Sila av. Precis före serveringen rör man i smöret, några tärningar i taget, för att binda såsen. Detta är det luriga momentet. Såsen får inte koka, men inte heller bli för kall, och den är svår att hålla varm.

Spenaten kan förvällas och sedan fräsas i smör, eller fräsas direkt i smör om man utgår från färsk spenat, tillsammans med schalottenlökarna. Den ska inte längre vara blöt när den serveras. 

Häll den röda såsen över den gröna spenaten och servera den rosa laxen med den gula potatisen till. Gott och färggrant!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar