måndag 4 januari 2016

Radiokaka på nytt sätt



I Tyskland kallas radiokaka för kall hund och det var en kaka som var särskilt populär i DDR. På det vanliga sättet med mariekex, precis som i Sverige. Det här är en litet festligare variant. Det blir en lång brödform full. Jag var litet orolig över att den är gjord på råa ägg, men jag kollade upp en massa recept, och det ska vara så. Men man brukar bara servera den här på vintern, direkt ur kylskåpet. Ska förstås göras på mycket färska ägg.

100 g mjölkchoklad (block)
300 g mörk blockchoklad
250 g kokosfett
125 g mariekex (eller liknande, här faktiskt med fullkorn)
50 g maräng
100 g mjuka torkade aprikoser
50 g pistaschnötter
2 ägg
2 msk mjölk
100 g florsocker
2 msk kakao 

Hacka choklad och kokosfett och smält i vattenbad. Låt svalna. Bryt kexen i mindre bitar, precis som marängen. Hacka aprikoser och pistascher grovt. Blanda allt. Vispa ägg, mjölk, florsocker och kakao. Tillsätt den flytande chokladen och rör hela tiden. Pensla en brödform med fett och täck den med plastfolie (den håller sig bättre på plats med hjälp av fettet). Varva kexblandning och choklad och pilla litet med en sked, så chokladen omsluter alla de fasta ingredienserna. Banka gärna formen mot bänken så att chokladen sjunker ner överallt. Låt kakan stelna, helst över natt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar