fredag 5 februari 2016

Ärtsoppa med fläsklägg



Det tar förstås litet längre tid att koka fläsklägg först och därefter ärter, men sen har man ju en god buljong till ärterna.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i det rimmade fläsklägget och låt det koka 5 minuter. Häll av vattnet och spola av lägget. Spola / diska ur kastrullen och lägg i lägget. Häll på vatten så det täcker (ca 1,5 l kanske). Koka upp tillsammans med soppgrönsaker, lök med nejlikor, lagerblad, pepparkorn, en bit ingefära, mejram och timjan. Låt koka ca 1,5 timmar. Ta upp köttbiten och sila spadet. Koka upp spadet igen med 500 g skalade ärter eller blötlagda med skal plus 1 lök i klyftor och en bit ingefära. Salt behövs upp till 1 msk per liter vatten, beroende på hur salt fläsklägget var. Tillsätt en handfull skinktärningar och skivad purjo efter en timme och koka färdigt. Servera med varm punsch (har ju nyligen gjort en sats) och efteråt pannkakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar