måndag 22 februari 2016

Rotmos på italienska - gnocchi - jättesmå kroppkakor



I butiken påstod ett biträde att säsongen för kålrötter är slut "eftersom det är en vintergrönsak". Hon hade väl vårkänslor, antar jag, så då gick jag till en annan affär och köpte regionala ekologiska kålrötter. Där var det fortfarande vinter.

För en väldig massa rotmosgnocchi:

500 g kålrötter
500 g potatis
1 tsk salt 
minst 250 g mjöl
2 ägg
muskot
1 krm peppar

Koka rotfrukterna mjuka och mosa dem. Passera dem för att undvika hårda små rotmosbitar i moset. Gör en deg som går att knåda och hantera. Låt vila en halvtimme. Rulla ut korvar och skär av små bitar. Koka dessa tills de stiger upp till ytan, låt dem droppa av.

100 g smör 
20 salviablad
1 vitlöksklyfta
litet rivet citronskal (ekologisk citron)
riven parmesanost

Stek salviabladen i smöret och låt dem ev droppa av på hushållspapper. Eller blanda direkt ner gnocchis i en väldigt stor stekpanna (eller ta bara en del av dem i mindre smör), stek dem varma och smöriga. Tillsätt pressad vitlök och citronskal. Servera med salviablad och parmesan. Smaskigt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar