fredag 4 mars 2016

Jordärtskockssoppa med vit choklad


Detta är någon annan vit soppa som jag hittade i bildarkivet

Alla de här vita sopporna ser likadana ut, och eftersom jag inte hade några chilitrådar att dekorera med, så var det inget speciellt att fotografera. Men jag måste säga att den här soppan till smaken liknade en sparrissoppa med vit choklad som jag kokade en gång. Eftersom jag utgick från djupfryst kokt jordärtskocka, så blev det litet ändring i receptet (och så hade jag i en egen grönsaksbuljong istället för hönsfond).

500 g jordärtskockor
1 lök
5 dl kycklingfond
3 dl mjölk
1 dl vitt vin
salt, peppar, 1 pepperoni/chili
50 g vit choklad (eller mindre ifall mindre sötma önskas, i originalreceptet står det 80 g)
ev. vispad grädde

Tvätta och skala jordärtskockorna och lägg dem i citronvatten, så de inte blir bruna. Skär löken fint och fräs lätt i smör, tillsätt även chilin, fint hackad. Tillsätt jordärtskockorna och låt puttra med på låg värme ca 10 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljong och mjölk och koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa och tillsätt grädden, samt den hackade chokladen. Soppan får inte vara för het (och definitivt inte koka). Smaka av. Dekorera gärna med chilitrådar och servera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar