söndag 20 mars 2016

Knaprig svål och Kajsa Vargs julskinka



Nördrecept. Jag gjorde Kajsa Vargs julskinka i folie enligt Vår kokboks recept och testade samtidigt ett recept på svålen. Skär av den och skär av allt fett. Koka den en timme i tryckkokare med salt, vatten och soja och skär av ev. restfett. Låt den torka, ev. även på låg värme i ugnen. Låt den bli knaprig i 200° gärna med bakplåtspapper över och under för att den inte ska spruta vilt i ugnen. Det blev jättebra.


Jo, det råkade för en gångs skull finnas rimmad skinka i affären, så då testade jag receptet med 1 tsk hel kryddnejlika, 1 tsk kryddpeppar, 1 tsk rosmarin, 1 tsk mejram och 3 lagerblad, mortlade resp finskurna. Svep in i aluminiumfolie och stick in en termometer och baka i ugn i 175° tills innertemperaturen är 75° vilket kanske tar ett par timmar. Klyftpotatis och surkål till den varma skinkan, för det är trots allt inte jul.