onsdag 16 mars 2016

Pomeranslimpor



Förr i tiden när jag bodde hemma, vilket är rätt så länge sen, med tanke på att min egen dotter flyttade hemifrån för flera år sen, bakade jag ibland de här pomeranslimporna till mina hungriga syskon. I originalreceptet är satsen dubblad och då tränger man ihop fyra limpor i en långpanna och penslar fett emellan, för att man ska kunna lösa dem. Men de får en rätt så ful sida. Sen ville jag inte ens proppa frysen full med pomeranslimpor, så det blev bra med två stycken, bakade i smorda formar. Jag tror inte jag har bakat de här limporna sedan tonåren, men receptet har jag kvar.

För 2 limpor
1 tärning jäst 42 - 50 g beroende på vilket land man köper jästen i
50 g smält smör
5 dl ljummad mjölk, men jag tog kärnmjölk, som jag då inte värmde upp, utan bara lät stå framme i köket några timmar - och plussade på rätt mycket jästid
1/2 dl sirap
2 tsk salt
1 msk malda pomeransskal
knappt 15 dl mjöl / rågsikt / vete och råg blandat
Bakas som vanligt.
Ugn 200° ca 40 minuter
Pensla med vatten ovanpå och låt svalna under bakdukar

Tryck ner decilitermåttet i mjölet och häll i sirapen direkt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar