tisdag 2 maj 2017

Laxbullar med sås på gröna ärter



Ett recept av Christer Lingström, passande till Valborg, tycker jag. Det är rätt lättgjort, faktiskt. Såsen känns inte riktigt professionell, men det har ju sina fördelar hemma i köket.

300 g laxfilé
1/2 tsk salt
3 dl grädde
1 ägg
vitpeppar

Alla ingredienser ska vara kalla och mixningen ska gå någorlunda fort.
Skär laxen i mindre bitar och kör den med salt i mixern. Tillsätt grädden i en jämn stråle medan maskinen kör. Tillsätt ägg och peppar. Forma "nocken" med två skedar eller bollar med en glassked och sjud i saltat vatten 5 - 10 minuter.

2 schalottenlökar
1 msk smör
1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk (mer)
200 g gröna ärter
salt och peppar

Fräs den hackade löken i smör. Tillsätt grädde, mjölk och ärter och koka tills ärterna blir någorlunda mjuka på några minuter. Mixa och passera genom sil. Tillsätt mera mjölk (eller annan vätska, kanske). Smaka av. Servera rätten med potatis och t ex spenat eller grön sparris.