fredag 1 september 2017

Saftig äpplekaka i liten långpanna med hasselnötter



Vi plockade av alla äpplen som hängde kvar, utom ett som vi inte nådde, men det ramlade ner när det började regna! Den här äpplekakan är väldigt god och lättgjord. I Tyskland är långpannekakor traditionella. En smet som man häller över (se även kakorna från Alsace nyligen) är också väldigt vanlig. Man speciellt populär bland i varje fall den äldre generationens husmödrar (som kan och kunde rätt så mycket husmanskost och konservering, men som ofta aldrig har vågat sig på jästdegar) är en deg på kvarg och olja. Den påminner i konsistensen litet grann om sconesdeg och hastbullar och ibland bakar man typ kanelbullar på en liknande deg, men de ska helst ätas upp samma dag. I det här fallet behövs bara en botten av ordentlighetsskäl. Man kan skära väldigt fina bitar av den här kakan. Själva smaken kommer förstås från den goda ägg-nötsmeten.


För botten och kanter: 

150 g kvarg / kesella (med låg fetthalt)
6 msk mjölk
6 msk olja
80 g socker
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
1 msk bakpulver
300 g mjöl

Rör ihop kesella, mjölk, olja, socker, vaniljsocker och salt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta det helst över smeten. Knåda ihop degen snabbt. Smörj den lilla långpannan och kavla och / eller tryck ut degen i den. Ifall det är en form med löstagbar kant ska degen tryckas upp över skarven, minst en cm.

Skala, kärna ur och skär 800 g äpplen i klyftor och blanda dem med saften av en citron.

Smet:

4 äggulor 
250 g crème fraîche
100 g socker
100 g rivna hasselnötter eller mandlar

Rör ihop gulor, crème fraîche och socker, blanda i nötterna.

I receptet stod det att man skulle hälla smeten över botten och sedan lägga på äpplena. Då sticker de upp och kan efter gräddningen penslas med smält aprikossylt. Men jag lade på äpplena först och hällde på smeten efteråt. Det går precis lika bra.

Nu hoppas jag att kakan är god även om den har varit fryst, för den blev litet väl stor för oss tre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar