onsdag 1 november 2017

Risotto med pumpa och kvitten



Det här är en riktigt festlig vegetarisk huvudrätt - 6 portioner - jag gjorde en hel sats och fick sedan användbara rester kvar - friterade risottobollar.

Vad som inte fungerade var att göra parmesanstjärnor. De flöt ut till vanliga flarn (knappt 100 g riven parmesan i högar 5 - 6 minuter i 200°), men det fick gå ändå.

Gremolata:
hackad persilja, rivet skal av 1/2 citron och 2 pressade vitlöksklyftor

1 stort kvitten (äkta, ingen sur rosenkvittenfrukt) eller ett par päron
500 g hokkaidopumpa
1 lök
smör, olivolja
400 g risottoris
2 dl torrt vitt vin
1, 2 l het grönsaksbuljong
pressad saft av 1/2 citron
80 g riven parmesan

Skär löken fint och kvitten och pumpa i relativt små bitar. Fräs först löken i smör och olja och tillsätt därefter kvittenfrukten med 1 tsk socker (om den är färsk, min inlagda tillsatte jag mot slutet) och pumpan. Fräs ett tag till och tillsätt sedan riset och fräs tills det är glasigt. Häll på vinet och låt det koka in. Häll sedan på buljong allt eftersom. Risotto ska röras hela tiden. Efter ca 20 minuter är risotton färdig. Smaka av med citron, parmesan, salt och peppar om så önskas. Strö vid serveringen över gremolatan och sätt dit parmesanflarnet. Servera gärna med sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar