måndag 4 december 2017

Klenäter



Jag har aldrig bakat klenäter förut, men det är inte svårt alls. Men det lönar sig bara om man tänker äta upp allihop samma dag, d v s om man är många, så jag gjorde dem till föreningens glöggträff.

50 g smör
1 ägg
1 äggula
1/2 dl siktat florsocker
1 msk konjak
rivet skal av 1/2 citron
2,5 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna. Blanda ägg, äggula och socker tills sockret löser upp sig. Tillsätt konjak, smör och citronskal. Rör till sist ner mjölet. Ställ bunken kallt över natt. Kavla ut degen 2 -3 mm och ta ut 2,5x10 cm stora bitar med sporre. Skär en skåra i mitten och dra den ena änden igenom. Fritera några i taget i 180° ca 1 minut på varje sida tills de får fin färg. Låt droppa av ett ögonblick på hushållspapper och vänd sedan i socker (kanelsocker är godast). Färska är de klart bäst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar